Verbinding vanuit samenwerking

 

 

WelZwaanzinnig 2015 Internet-7010kom bij Zwaan Zinnig!

Zwaan Zinnig is een “eenvrouwszaak” waarbij het uitgangspunt “verbindingen maken en samenwerking” centraal staat.  Zwaan Zinnig is in 2013 tot stand gekomen en heeft uiteraard een voorgeschiedenis. Veel mensen vragen wat Poppentheater met Opstellingen te maken heeft, of wat Opstellingen inhouden. Dit komt voort uit ander begeleidingswerk wat ik gedaan heb en met de liefde voor het Systemisch werk.

Ik ben in staat om mensen via een opstelling middels een groep mensen of via (hand)poppen inzichten te geven. Ik snap, als dit nog te vaag klinkt. Om deze reden geef ik eerst weer, wat mijn werkervaringen zijn, hoe Zwaan Zinnig tot stand is gekomen en welke mensen ik begeleid met welke hulpvragen. Sommige mensen kennen mij als Chantal, of als Tante Sjan. Op de pagina “Achtergrond Informatie” kunt u meer over mij te weten komen.

Naast het diepere begeleidingswerk, begeleid ik ook op interactieve wijze poppentheater. Deze zijn in combinatie met workshops dans, toneel, knutselen en schminken in te huren.

Bekijkt u de pagina “Impressie” voor een indruk middels wat filmpjes en afbeeldingen.

Referentie werkervaringen

Na het volgen van mijn MDGO (nu MBO) opleiding als Sociaal Cultureel Werker, In 1988 begon ik als 16 jarige ik als knutselstagiaire zijn voor kleuters bij een Welzijnsorganisatie in Leiden. Drie jaar later werd ik in dezelfde organisatie als 19 jarige jongerenwerker. En besloot na zes jaar in 1998  mijn hart te volgen richting Amersfoort. Ik werd activiteitenbegeleider bij een toenmalig Jongensinternaat waar destijds 90 jongens en 2 meisjes woonden. Ik richtte de afdeling Vorming, Recreatie & Therapie op, werd coördinator en zette meer vormende en sociaal culturele activiteiten op en zorgde voor meer vrouwvriendelijke activiteiten en samenwerking.

Na drie jaar studeerde ik af voor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening: Cum Laude met een 10 voor mijn eindgesprek. Ik wist niet eens wat Cum Laude betekende en vond het wel grappig om te horen dat ik ook nog de eerste HBO MWD studente was op Hogeschool de Horst die het hoogste had gescoord van alle studenten. Desondanks ben ik eigenlijk nooit lang Maatschappelijk Werker in functie geweest. En ben ik ook niet op Universitair niveau verder gaan studeren. Ik voelde me gevangen in de kaders van de bureaucratie en achter de hekken van de computer. Ook bij Bureau Jeugdzorg werd ik ongelukkig… Ik wilde meer contact.

In 2002 werd ik trainer bij B.I.G. Barneveld, begeleidde jonge delinquenten, tot schoolspijbelaars en drugsverslaafden en langdurig werkeloze volwassenen tot geven van Nederlandse taalles in een Inburgeringsprogramma voor vrouwen. Het was een mooie tijd waarin ik heel veel geleerd heb. Het bureau ging helaas failliet en in 2006 richtte ik mijn eerste onderneming op: Bureau L.E.U.C. voor sport welzijn en cultuur.

Helaas brak de economische crisis aan en moest in 2012 stoppen om geen dief van onze eigen portemonnee te worden. Ik werd BSO oproepkracht en focuste mij op ons gezin. Ik wilde mijn hart kloppend houden en mijn hersenen wakker houden en ging de basisopleiding bij de Verheldering bij Hans van de Berg volgen. Zwaan Zinnig ontstond na ik aanklopte bij strandpaviljoen Zandfoort aan De Eem in het centrum van Amersfoort en nadat ik mijn opleiding af had gerond. Het Systemisch werk middels Opstellingen gaf me een boost. “Dit is de manier waarop je meer verbinding krijgt met jezelf / de ander!”. Bijzonder was dat ik een zwanengezin redde en zo ontstond Zwaan Zinnig. Met als motto “de zin om te groeien”.

Ik maakte kennis met  “Systemisch Werk” en via het toenmalig collectief richtten we (Hilbrand Westra, Roos Fikenscher, Dorien Spijkerman en Maureen Sedney)”Transysco” op om  “Transcultureel Systemisch Werken” op te zetten. Ondertussen ontwikkelde mijn multiculturele poppentheatervoorstellingen waaronder sinterklaasvoorstellingen  zich steeds meer en kwam het systemisch werk meer op de achtergrond te liggen. Ik focuste mij meer op Zwaan Zinnig. Transysco collectief werd in deze vorm opgeheven. Een ieder ging verder met zijn of haar missie.

Niets ontwikkeld zich voor  niets…  Het verhaal van een gebroken Zwanengezin

Tijdens een van de eerste zomerdagen in mei 2013, vroeg ik me af, waarom er steeds een busje van de Dierenambulance bij ons in de straat stond. Ik zag mensen bij de sloot staan en ging vragen wat er aan de hand was. Een medewerker was drie weken bezig  om de vader en moeder zwaan terug te brengen bij hun kroost.  Waarom wist ik niet, maar ik voelde me opnieuw machteloos… Een ambulancemedewerker stopte na drie weken met pogingen de Zwanenouders bij de kuikens te brengen. De vader zwaan kwam na die pogingen niet meer terug en de kuikens en de moederzwaan bleven piepen van verdriet… Mensen probeerden via plankjes en voeren van brood ze bij elkaar te krijgen, maar niets hielp…

Ik besloot de volgende ochtend de visnet van mijn buurman te gebruiken en haalde de kuikens in vier dagen tijd om de beurt naar hun moeder toe. Het gehuil (zeer hoog piepend geluid) stopte al, nadat ik het eerste kuiken bij de moeder had terug gebracht. Wat kinderen uit de buurt hielpen mee. En samen kwamen we in de krant. Zo is “Zwaan Zinnig” tot stand gekomen.

IMG-20130715-01202

 IMG-20130715-01209  IMG-20130725-01474

Waarom dit verhaal?

Dit verhaal gaat niet zomaar over een toevallige situatie. Het valt je toe. Een zwaan blijkt symbool te staan voor Transformatie en voor kracht. En zo is Zwaan Zinnig ontstaan. Het staat voor de zin om te groeien, zodat ieder (figuurlijk) jong eendje zich kan ontwikkelen als een zwaan. Binnen het systemisch werk en het poppentheater gebruik ik via deze vormen van begeleiding om zowel individuen als groepen te laten groeien en bloeien.

Ik geef mensen inzichten in hoe zij meer verbinding kunnen krijgen met zichzelf en de ander.  Ik luister en hoor.  Ik kijk en zie. En beweeg mee met wat er vanuit een opstelling naar voren komt.  “Als je met je hart werkt, werk je nooit hard!”.

In 2014 heb ik 51 voorstellingen gegeven en wordt het eerste Body & Soul Event geboren. Karakterkoppen van Tanneke Beudeker, Wendy van de Hoorn van Samersfoort, Rob Lampe van Amersfoort Gezien, Vlog van Christie Haalboom Producente Indo Documentaire hebben bijzondere momenten vast gelegd.

Inmiddels voel ik me als een vis in het water en ben ik geen vreemde eend meer in de bijt. Ik heb mijn vleugels uitgeslagen en mag nu anderen helpen te voelen wie ze zijn om te zijn wie ze zijn. Ik geloof in mezelf, en jij?

familie opstelling[1]

  Hand in hand als één familie, kan, als de wikkels der ingewikkelden zich ont-wikkelen